Γνωρίστε την πόλη της Βάρνας και το Ελεύθερο Πανεπιστημίο Βάρνας
Η απόφασης σας να σπουδάσετε στο VFU (Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Βάρνας) σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε περισσότερα για την πανέμορφη Πόλη της Βάρνας.
Είμαστε λοιπόν εδώ για να σας βοηθήσουμε σχετικά με αυτό!
ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΣ:
Η Βάρνα είναι η Τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας και η μεγαλύτερη στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, με πληθυσμό που πλησιάζει τους 335.177 κατοίκους ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός της ανεβαίνει κατακόρυφα λόγο του τουρισμού και μπορεί να φτάσει και το 1 εκατομμύριο
Στρατηγικά τοποθετημένη στον Κόλπο της Βάρνας , η πόλη αυτή έχει υπάρξει μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κέντρο για τουλάχιστον τρεις χιλιετίες.
Η Βάρνα, γνωστή στην ιστορίας ως “Οδησσός”, εξελίχθηκε από μια αρχαία Ελληνική Θρακική παραθαλάσσια παροικία ,σε ένα βασικό και μεγάλο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας.
Η Βάρνα αποτελεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο καθώς και κομβικό σημείο για οτιδήποτε σχετίζεται με τις μεταφορές και την περίθαλψη.
Η πόλη της Βάρνας έχει χαρακτηριστεί ως η Ναυτική Πρωτεύουσα της Βουλγαρίας , ενώ στεγάζει τα κεντρικά γραφεία του Βουλγαρικού Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού. Το 2008 η Βάρνα ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η έδρα της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στη Μαύρη Θάλασσα.
Το 2017 η Βάρνα βραβεύθηκε με τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεότητας (European Youth Capital 2014) ενώ το 2016 έλάβε την 2η θέση.
Σήμερα η Βάρνα είναι μια σύγχρονη πόλη με μια πλούσια πολιτιστική ατζέντα, ενώ δυο από τα πιο σύγχρονα πολύ-λειτουργικά μέγαρα της κομητείας εδρεύουν σε αυτή, όπως το Μέγαρο Πολιτισμού και Αθλητισμού καθώς και το Συνεδριακό και Συναυλιακό Κέντρο. Τα παραπάνω επιτρέπουν τη διεξαγωγή και πραγματοποίηση ποικίλων διεθνών φεστιβάλ κινηματογράφου, επιστημονικών συνεδρίων καθώς και αθλητικών συμβάντων, όπως: το Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ «Καλοκαίρι της Βάρνας» (Varna Summer) , το Πολυπολιτισμικό Φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ Jazz μουσικής στα πλαίσια του Varna Summer, το Διεθνές Παραδοσιακό Φεστιβάλ της Βάρνας, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ με τίτλο «Η αγάπη είναι ανόητη» (love is folly), το Διεθνές Φεστιβάλ της τέχνης του Κουκλοθεάτρου με τίτλο «Χρυσό Δελφίνι» (Golden Dolphin), το Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας , το Βουλγαρικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου με τίτλο «Χρυσό Ρόδο» και πολλά άλλα.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ:
- Η πόλη της Βάρνας ιδρύθηκε ως μια εμπορική αποικία το 570 π.Χ. με το όνομα Οδησσός (υδάτινη πόλη/πόλη του νερού) από Έλληνες αποίκους που σχετίζονταν με το ναυτικό εμπόριο, προερχόμενους από τους ορθόδοξους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας και χτίστηκε στη θέση ενός αρχαίου θρακικού οικισμού.
- Το 15 Μ.Χ. η επαρχία της Μοισίας προσαρτήθηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και η Οδησσός τελικά κατακτήθηκε.
- Το 2ο και 3ο αιώνα η πόλη διένυσε χρόνια ακμής. Οι Ρωμαίοι οχύρωσαν τη Βάρνα, έκτισαν σύστημα ύδρευσης, πολλούς ναούς, δημόσια κτήρια και θερμά λουτρά.
- Μετά τη διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας το 395 μΧ. η πόλη της Βάρνας μετατράπηκε σε ένα σημαντικό λιμάνι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (Βυζάντιο) και εκχριστιανίστηκε.
- Η πόλη καταστράφηκε αρκετές φορές: από τους Ούννους τον 5ο αιώνα μΧ καθώς και από τους Άραβες και τους Σλάβους τον 6ο αιώνα .
- Οι Σλάβοι έδωσαν στην πόλη τη σημερινή της ονομασία- Βάρνα. Στην ιστορία αναφέρεται πρώτη φορά με την ονομασία αυτή όταν ο αρχηγός του ιππικού του Χαν Ασπαρούχ ίδρυσε το 681 το πρώτο Βουλγαρικό Βασίλειο.
- Κατά τη διάρκεια του 13ου και 14ου αιώνα, η πόλη της Βάρνας μετατράπηκε σε ένα ακμάζον εμπορικό λιμάνι , πολυσύχναστο από Γενουάτες και αργότερα Βενετούς ναυτεμπόρους αλλά και Ραγούσας εμπορικά πλοία (μεγαλύτερο πλοίο για μεταφορές της εποχής)
- Το 1393 η Βάρνα κατακτήθηκε από τα Οθωμανικά στρατεύματα .
- Στις 10 Νοεμβρίου του 1444 – η Μάχη της Βάρνας- υπήρξε μια σταυροφορία για την απελευθέρωση των χριστιανών της Βαλκανικής Χερσονήσου η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση του Βλάντισλαβ Γ΄ της Πολωνίας του 3ου και του Ούγγρου Στρατηγού του Ιωάννη Ουνιάδη (20.000 σταυροφόροι) και τελικά καταπνίχθηκε από τον ισχυρό στρατό του Σουλτάνου Μουράτ του 2ου (60.000 στρατιώτες).
- Οι Ρώσοι κατέλαβαν προσωρινά την πόλη της Βάρνας το 1773 και ξανά το 1828 για να την παραχωρήσουν τελικά στους Οθωμανούς το 1830.
- Το 1866 ολοκληρώνεται ο πρώτος σιδηρόδρομος στα Βουλγαρικά εδάφη που συνέδεε τη Βάρνα με το λιμάνι του Ρούσε στο Δούναβη καθώς και την Οθωμανική πρωτεύουσα Κωνσταντινούπολη με την Κεντρική Ευρώπη.
- Η πόλη της Βάρνας τελικά απελευθερώνεται στις 27 Ιουλίου 1878 , μετά το Ρώσο-Τουρκικό πόλεμο 1877-1878 και αναπτύσσεται ραγδαία.
- Τον Οκτώβριο του 1972 βρέθηκε κοντά στη Βάρνα η Χαλκολιθική (Νεολιθική) Νεκρόπολη 5ης-4ης χιλιετηρίδας π.Χ. με 294 τάφους. Μόνο τα χρυσά ευρήματα (23,5καρατίων) καταμετρούνται πάνω από 3000, ενώ το βάρος τους υπολογίζεται σε περισσότερο από 6 κιλά. Τα ευρήματα αυτά θεωρούνται ως ο παλαιότερος θησαυρός χρυσού που έχει ποτέ βρεθεί ή τουλάχιστον εκατοντάδων ετών παλαιότερος από οποιοδήποτε παρόμοιο εύρημα οπουδήποτε αλλού.
ΚΑΙΡΟΣ:
Η Βάρνα έχει εξαιρετική τοποθεσία και χαρακτηρίζεται από ήπιο κλίμα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου. Η πιο κρύα περίοδος του χρόνου είναι συνήθως από Δεκέμβρη μέχρι και το Μάρτιο κατά τη διάρκεια της οποίας η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 5 και 10 °C. Το καλοκαίρι ξεκινάει στις αρχές Μάιου και διαρκεί μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου.
Οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι συνήθως ποικίλουν μεταξύ 25 και 35 °C. Οι θερμότεροι μήνες είναι συνήθως ο Ιούλιος και ο Αύγουστος με θερμοκρασίες μεταξύ 30 και 35°C αποτελώντας το τέλειο κλίμα για να επισκεφτεί κανείς την παραλία και να απολαύσει τον ήλιο. Η θερμοκρασία του νερού κατά τη διάρκεια τω καλοκαιρινών μηνών κυμαίνεται μεταξύ των 23 και 27 βαθμών Κελσίου.
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ:
Η Βάρνα είναι προσβάσιμη αεροπορικώς (Διεθνής Αερολιμένας της Βάρνας), ακτοπλοϊκώς (Λιμάνι της Βάρνας), σιδηροδρομικώς (Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός) και οδικώς.
Οι κύριες αρτηρίες περιλαμβάνουν τους Ευρωπαϊκούς δρόμους : Βάρνα – Βουκουρέστι Ε70, Βάρνα- Κωνσταντινούπολη Ε87 και Βάρνα-Κωστάντζα , όπως επίσης και τους εθνικούς αυτοκινητόδρομους : Βάρνα- Σόφια Α2 (Αυτοκινητόδρομος Χέμους) και τη λεωφόρο Βάρνα- Μπουργκάς Α5 (Αυτοκινητόδρομος Τσέρνο Μόρε).
Υπάρχουν δρομολόγια λεωφορείων προς πολλές Βουλγαρικές και διεθνείς πόλεις από πολλά τερματικά λεωφορείων. Ταυτόχρονα υπάρχουν υπηρεσίες τρένων, πορθμείων και κυλιόμενων πλοίων στην Οδησσό, την Ουκρανία, το Λιμάνι Καυκάς, τη Ρωσία, στο Πότι και το Μπατούμι της Γεωργίας.
Το σύστημα δημόσιων συγκοινωνιών διοικείται από τη “City Transport Varna” και έχει εκσυγχρονιστεί πρόσφατα.
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι λογικές και κυμαίνονται από (0,50 €): 1χλμ για ζώνες πόλεων έως και (1,50 € ):3 χλμ για διαδρομές Βάρνα- Χρυσή Άμμος.
Ταυτόχρονα με τα τοπικά (αστικά) λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τις γραμμές Μini Buss σταθερής διαδρομής υπάρχει και ένας μεγάλος στόλος από Ταξί.
Με το σύγχρονο λιμάνι, τη σιδηροδρομική σύνδεση και το διεθνές αεροδρόμιο, το οποίο παρέχει σύνδεση με 35 κράτη και περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως, η Βάρνα αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μεταφορών στη Βουλγαρία.
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΣ
Ο ΔΙΑΣΗΜΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΚΗΠΟΣ:
Ο Θαλάσσιος Κήπος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα, παλαιοτέρα και γνωστότερα δημόσια πάρκα της Βάρνας , ενώ φημολογείται πως είναι «το μεγαλύτερο τοπογραφημένο πάρκο των Βαλκανίων».
Τοποθετημένο και διαμορφωμένο σε 850 στρέμματα γης κατά μήκους της ακτογραμμής , ο Θαλάσσιος Κήπος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία αρχιτεκτονικής τοπίου. Επίσης, στην είσοδο του Κήπου μπορείτε να θαυμάσετε ένα Ηλιακό Ρολόι με τη μορφή ενός κύκνου.
Ο Κήπος της Θάλασσας αποτελεί το αγαπημένο μέρος αναψυχής και διασκέδασης μικρών και μεγάλων κατοίκων της Βάρνας.
Εκτός από τα μακρά σοκάκια για περιπάτους , την παραλία και τα πολλά εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, μπορεί κάποιος να απολαύσει ένα συγκρότημα από πισίνες με εκπληκτική θέα στη θάλασσα καθώς και ποικίλες παιδικές χαρές. Είναι σίγουρο, ειδικότερα τις ηλιόλουστες ημέρες ,πως αποτελούν πραγματική ευχαρίστηση οι βόλτες στο πάρκο, τα διάφορα σπορ ( στα γήπεδα τένις, ποδοσφαίρου ή στην πισίνα), το περπάτημα, το τρέξιμο, ο διαλογισμός, οι βόλτες με το ποδήλατο ή απλά το χαλάρωμα στο έδαφος. Υπάρχει επίσης ένα συγκρότημα παιδικών δραστηριοτήτων με πολλές διασκεδαστικές επιλογές, όπως: νεροτροχούς και νεροτσουλήθρες, τοξοβολία, τραμπολίνο .
Λίγο πριν το κεντρικό δρομάκι του Θαλασσινού Κήπου, βρίσκεται η λεγόμενη «Γέφυρα των Ευχών», μια μικρή γέφυρα η οποία φημολογείται πως εκπληρώνει τις επιθυμίες σας, αν την περπατήσετε ανάποδα και με τα μάτια κλειστά.
Υπάρχουν επίσης και πολλά σημεία ενδιαφέροντος που μπορείτε να επισκεφτείτε, όπως: το παρατηρητήριο δελφινιών, το Ενυδρείο, το Μουσείο Φυσικών Επιστημών, το Ναυτικό Μουσείο, το Πλανητάριο του Συμπλέγματος Αστρονομίας «Κοπέρνικος», το Ζωολογικό Κήπο, το Αίθριο και πολλά άλλα.
Κατά μήκος όλης της διαδρομής του κεντρικού δρόμου του Πάρκου , η οποία εκτείνεται παράλληλα με την ακτογραμμή, υπάρχουν αρκετά μικρά καφέ και εστιατόρια που προσφέρουν ποικιλίες θαλασσινών, καθώς και ελκυστικές ντίσκο.
Ο Θαλάσσιος Κήπος αποτελεί αδιαμφισβήτητα το κόσμημα στο στέμμα της Βάρνας.
ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΓΚΑΛΕΡΙ:
Η στρατηγική θέση της Βάρνας στο χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει μετατρέψει από την αρχαιότητα την πόλη σε έναν από τους μεγαλύτερους οικισμούς στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Пολλά μνημεία που εκθέτονται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης χρονολογούνται στην περίοδο αυτή.
Η εντυπωσιακή συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει ευρήματα από τη Χαλκολιθική Νεκρόπολη της Βάρνας – τον παλαιότερο θησαυρό χρυσού που έχει βρεθεί ως τώρα στον κόσμο, χρονολογούμενο περί τα 6 χιλιάδες χρόνια πριν.
Ανάμεσα στα υπόλοιπα Μουσεία της Βάρνας, μερικά από πιο ενδιαφέροντα είναι το Ναυτικό και το Εθνογραφικό – Λαογραφικό Μουσείο. Το Ναυτικό μουσείο περιλαμβάνει άρθρα σχετικά με την στρατιωτική και εμπορική ναυτιλία της Βουλγαρίας, ενώ το Εθνογραφικό μουσείο παρουσιάζει την πλούσια ποικιλομορφία της κουλτούρας και του τρόπου ζωής του πληθυσμού της Βάρνας από το δεύτερο μισό του 19ου έως και τις αρχές του 20ου αιώνα.
Ως πολιτισμικό κέντρο, η Βάρνα έχει ιδρύσει μια από τις πλουσιότερες και μεγαλύτερες γκαλερί τέχνης στη Βουλγαρία.
Μια Αναγεννησιακή έκθεση από Εικόνες, φυλάσσεται στην Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, μνημείο του 18ου αιώνα, ενώ ταυτόχρονα ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ιστορικά μνημεία της Βάρνας, τα Ρωμαϊκά Λουτρά, βρίσκονται πολύ κοντά στη σημείο αυτό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ρωμαϊκό Λουτρό στη Βαλκανική Χερσόνησο με έκταση 7000 τ.μ. και το τέταρτο σε μέγεθος στην Ευρώπη, μετά τα λουτρά του Καρακάλα στη Ρώμη και του Διοκλητιανού στην Τρέβια (σημερινό Τριέρ της Γερμανίας). Τα Ρωμαϊκά Λουτρά της Βάρνας χρησιμοποιήθηκαν μέχρι και τα τέλη του 3ο αιώνα.
Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΣ:
Οι λαμπεροί χάλκινοι θόλοι αυτής της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας αποτελούν κεντρικό θέμα καρτ- ποστάλ για την πόλη της Βάρνας.
Ο καθεδρικός αυτός ναός χτίστηκε από τους Ρώσους λίγο μετά την απελευθέρωση της Βουλγαρίας από τους Οθωμανούς στα τέλη του 19ου αιώνα και φιλοτεχνήθηκε υπό τα αρχιτεκτονικά πρότυπα του ναού του Ανάκτορου Πέτερχοφ της Αγίας Πετρούπολης.
Περισσότερες από τις 50 εικόνες που μπορείτε να δείτε στο σπηλαιώδες εσωτερικό του ναού, δωρίστηκαν στη χώρα από τον τσάρο Νικόλαο Β, ενώ μεγάλο μέρος της υπόλοιπης από τη διακόσμηση προστέθηκε σταδιακά εξαιτίας του πολέμου. Για παράδειγμα, τα τεράστια παράθυρα από βιτρό δεν εγκαταστάθηκαν πριν τη δεκαετία του 1960.
Ο Καθεδρικός Ναός της Βάρνας αποτελεί έως και σήμερα ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης.
ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΣΤΟΓΙΑΝ ΜΠΑΤΣΒΑΡΟΒ:
Στο πανέμορφο κτήριο του Θεάτρου Στογιάν Μπατσβάροβ στεγάζεται η Θεατρική Σκηνή, η Όπερα και η Φιλαρμονική της Βάρνας. Ο σχεδιασμός του έγινε με Βιενέζικα πρότυπα και οι πόρτες του άνοιξαν για πρώτη φορά στις 12 Μαρτίου του 1921 με το σύγχρονο έργο «Το Ένστικτο» του Anry Kestmeker.
ΜΕΓΑΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ:
Το Μέγαρο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι πολυλειτουργικό κτήριο που εδρεύει σε μια πολύ κεντρική περιοχή της θαλάσσιας πρωτεύουσας της Βουλγαρίας. Είναι ένα από τα βασικά σύμβολα της πόλης της Βάρνας και μέσα από τα χρόνια έχει αποδείξει ότι αποτελεί έναν εξαιρετικό κοινό τόπο για πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις καθώς και για τη διεξαγωγή συνεδρίων και ποικίλλων εκθέσεων.
ΠΑΡΚΟ- ΜΝΗΜΕΙΟ ΒΟΥΛΓΑΡΟ-ΣΟΒΙΕΤΙΚΗΣ ΦΙΛΙΑΣ:
Το μνημείο αυτό ανεγέρθηκε προς τιμήν του Σοβιετικού Στρατού, στο λόφο Turna και σε ύψος 110 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο Βόρειο-Δυτικό τμήμα της πόλης της Βάρνας.
Πριν την κατασκευή αυτού του επιβλητικού μνημείου, το οποίο συμβολίζει τη φιλία μεταξύ των δυο λαών, υπήρχε ένας κοινός τάφος των μαχητών έναντι στο φασισμό και στον καπιταλισμό.
Η ιδέα για τη δημιουργία του μνημείου αυτού χρονολογείται στο 1958.
ΤΑ ΡΩΜΑΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΣ:
Στο τέλος του 2ου αιώνα μ.Χ τα ιαματικά λουτρά της Βάρνας χτίστηκαν σε μια έκταση 7 στρεμμάτων και υπήρξαν τα μεγαλύτερα της Βαλκανικής Χερσονήσου.
Έγιναν το κέντρο της δημόσιας ζωής στην πόλη και αποτελούν το μεγαλύτερο αρχαίο κτήριο που έχει ανακαλυφθεί στην πόλη της Βάρνας έως και τώρα.
Οι πολύ καλά διατηρημένοι τοίχοι περιβάλλουν ένα επιβλητικό κτήριο, το σχέδιο του οποίου είναι σχεδόν απόλυτα συμμετρικό.
Το ακάλυπτο τμήμα του περιλαμβάνει όλες τις βασικές εγκαταστάσεις των λουτρών . οι επισκέπτες εισέρχονταν μέσω δυο εισόδων της βόρειας προσόψεως.
Μεγάλες σκάλες οδηγούσαν στον προθάλαμο, σκοπός του οποίου ήταν να προστατεύει τους επισκέπτες των λουτρών από τον ψυχρό αέρα.
Οι εγκαταστάσεις εξωτερικά επενδυμένες με μαρμάρινες πλάκες . για τη διακόσμηση των μαρμάρινων τειχών χρησιμοποιήθηκαν πολύχρωμα ψηφιδωτά.
Ο πλούτος αυτής της διακόσμησης καθιστά τα θερμά αυτά λουτρά ένα αξιοσημείωτο μνημείο στα Βουλγαρικά εδάφη.
ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΛΑΝΤΖΑ:
Λίγο έξω από τα βορειοανατολικά προάστια της Βάρνας, βρίσκεται ένα εκπληκτικό συγκρότημα ορθόδοξων μοναστηριακών σπηλαίων που αποτελεί τμήμα μιας προστατευόμενης φυσικής περιοχής , λίγα μόνο μέτρα από την ακτή.
Αυτά τα σπήλαια είναι κατασκευασμένα από τον άνθρωπο και έχουν σκόπιμα σκαλιστεί στη επιφάνεια ενός γκρεμού ύψους 25 μέτρων.
Συστήνεται για όσους έχουν καλή ισορροπία και εμπειρία στο περπάτημα, καθώς ένα τμήμα της περιήγησης μπορεί να είναι δύσκολο!
Στο εσωτερικό του μοναστηριού μπορείτε να δείτε πολύ καλοδιατηρημένα μωσαϊκά, καθώς και μεσαιωνικές τοιχογραφίες, μερικώς κατεστραμμένες.
Από εκεί μπορείτε να συνεχίσετε το μονοπάτι που τελικά οδηγεί στις δυο κατακόμβες.